Podróż szlakiem wina drogą Chiantigiana z Florencji do Sieny
Droga Chiantigiana (lub po prostu SR 222) to jedna z najbardziej malowniczych i ujmujących dróg we Włoszech. Droga prowadzi na południe z Florencji do Sieny, przebiegając przez serce regionu, znanego z produkcji wina Chianti Classico. Droga wiedzie przez toskańskie wzgórza i tysiące hektarów winnic, z których wszystkie produkują znakomite Chianti Classico DOCG (najwyższy wyznacznik jakości wina Chianti).
Region Chianti był jednym z najważniejszych regionów produkcji wina we Włoszech przez ponad trzy stulecia. 24 września 1716, wielki książę Toskanii Kosma III Medyceusz wydał edykt, w którym określił obszary produkcji czterech win (dziś powiedzielibyśmy apelacje) – Pomino, Valdarno di Sopra, Carmignano i właśnie Chianti.
Kiedy najlepiej wybrać się na szlak wina Chianti?
Najlepszym momentem na wycieczkę do Toskanii jest wrzesień - czas zbioru winorośli lub zaraz przed zbiorami, kiedy możemy zobaczyć winorośle uginające się pod ciężarem dojrzewających winogron Sangiovese - odmiany, która jest kluczowa dla powstania wina Chianti Classico.
We wrześniu w większości miast Chianti przy okazji winobrania świętuje się, odbywają się festiwale takie jak Vino al Vino, który ma miejsce w trzecim tygodniu września w małym miasteczku Panzano in Chianti. W czasie festiwalu odbywają się degustacje lokalnych win.
Szlak wina Chianti
Słowo „szlak” sugeruje, że to jakaś prosta, wytyczona trasa lub choćby pętla. Nic z tych rzeczy, szykuj się na zygzakowatą trasę prowadzącą lokalnymi drogami pośród wzniesień. Wszelkie trudy zostaną natychmiast nagrodzone zachwycającymi widokami i równie wspaniałymi winami.
By odbyć naprawdę inspirującą wycieczkę drogą Chiantigiana, warto znaleźć czas, by odwiedzić niektóre z zabytkowych miasteczek regionu Chianti oraz otaczające je winnice. Większość winnic jest otwarta dla zwiedzających, lecz zawsze warto dodatkowo upewnić się przed wizytą.
Oto kilka naszych ulubionych:
Greve in Chianti
Greve to główne miasto targowe, leżące 31 km na południe od Florencji. W sercu miasta znajduje się zabytkowy klasztor franciszkanów oraz nietypowy główny plac w kształcie trójkąta, z licznymi restauracjami, sklepami i kawiarniami wokół. Na placu tym od stuleci odbywa się targowisko, obsługujące społeczność mieszkającą w okolicach zamku oraz w okolicznych wioskach. W Greve warto odwiedzić winiarnię, w której można spróbować na kieliszki ponad stu lokalnych win i destylatów.
Wytwórnie win, które warto odwiedzić:
Castello di Verrazzano
Odwiedź winnice i piwnice tego zamku z XII wieku, aby skosztować klasycznych win, oliwy z oliwek i octu balsamicznego. Są tu też piękne późnorenesansowe ogrody.
Tel: +39 055 854243
Web: www.verrazzano.com
Vignamaggio
Posiadłość Vignamaggio datowana jest na XIV w., a wytwórnia wina corocznie produkuje około 230 tys. butelek wina. Są to odmainy takie jak: Chianti Classico, Chianti Classico Riserva, I.G.T. oraz Vinsanto del Chianti Classico DOC. Można zamówić wycieczkę z przewodnikiem po ogrodach posiadłości oraz po piwnicach wraz z degustacją win i obiadem.
Tel: +39 055 854661
Web: www.vignamaggio.com
Więcej informacji i rekomendacji dotyczących Greve in Chianti znajdziesz w naszym Przewodniku turystycznym.
Panzano in Chianti
To małe miasteczko o korzeniach etruskich leży na drodze Chiantigiana pomiędzy Castelliną a Greve. Zamek w Panzano, zbudowany pomiędzy XI a XII w., usadowiony jest w najwyżej położonym punkcie miasta, lecz wycieczka do zamku przez brukowane ulice miasta zdecydowanie jest warta zachodu. Urokliwy plac jest idealnym miejscem, by obejrzeć starszych mężczyzn grających w karty, wypić lampkę wina lub zjeść świetne lody.
Wytwórnie win, które warto odwiedzić:
Le Fonti
Niewielka, urokliwa, rodzinna wytwórnia wina, leżąca u podnóża wioski Panzano. Wytwórnia umożliwia wycieczki po piwnicach winnych oraz degustacje win. Szczególnie polecane są wyborne wina IGT oraz Chianti Classico DOCG.
Tel: +39 055 852194
Web: www.fattorialefonti.it
Fattoria Montagliari
Niewielkie, rodzinne gospodarstwo, produkujące wino z użyciem najbardziej tradycyjnych metod od 1720 r. Rodzina Migliorini kupiła Fattorię Montagliari w 1999 r. i od tego czasu zajmują się oni produkcją win takich jak Chianti Classico DOCG, Chianti Classico Riserva oraz Brunesco di San Lorenzo IGT. Dodatkowo wytwarzają oni Grappę, Brandy, oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia oraz dojrzały ocet balsamiczny Trebbiano (20 i 28-letni). Mieści się tu też fantastyczna restauracja, oferująca nie tylko autentyczne toskańskie potrawy, lecz też zapierające dech w piersi widoki na dolinę Greve.
Tel: +39 055 85 20 14
Web: www.montagliari.it
Więcej informacji i rekomendacji dotyczących Panzano in Chianti znajdziesz w naszym Przewodniku turystycznym.
Castellina in Chianti
Castellina in Chianti to miasto o historycznej oraz arystokratycznej przeszłości. Zostało ono zbudowane w XII w. na grzbiecie góry w miejscu rzymskich ruin. Castellina zawdzięcza swój XIV - XV-wieczny charakter dobrze zachowanym obiektom sakralnym, z kościołem San Salvatore na czele.
Winnice, które warto odwiedzić:
Gagliole
Jesteś miłośnikiem wina, czy raczej grappy? Tutaj skosztujesz jednego i drugiego, najwyższej jakości. Historia winnicy sięga IX wieku!
Tel: +39 0577 740 369
Web: www.gagliole.com
Villa Trasqua
Villa Trasqua posiada 50 hektarów przeznaczonych na uprawę winorośli w celu produkcji win Chianti DOC oraz IGT, a także 10 hektarów gajów oliwnych.
Tel: +39 0577 74 30 75
Web: www.villatrasqua.it
Więcej informacji i rekomendacji dotyczących Castelliny in Chianti znajdziesz w naszym Przewodniku turystycznym.
Radda in Chianti
Radda in Chianti to malownicze, kamienne miasteczko położone na szczycie wzgórza około 35 km na południowy wschód od Florencji oraz 15 km na północ od Sieny.
Winnice, które warto odwiedzić:
Volpaia
Winnica, której zabudowania zajmują większość kamiennej, niegdyś ufortyfikowanej osady z zapierającymi dech w piersi widokami. Niezmienna od lat, wysoka jakość win i oliwy. Podczas degustacji można poznać cały proces powstawania wina, od owoców po zakorkowaną butelkę.
Web: www.volpaia.com
Castello d’Albola
Wysoko na wzgórzach Chianti amfiteatralnie ułożona winnica dostarcza winogron na wspaniałe wina, których możesz spróbować w tym pięknym otoczeniu.
Web: www.albola.it
Więcej informacji i rekomendacji dotyczących Radda in Chianti znajdziesz w naszym Przewodniku turystycznym.
Gaiole in Chianti
Odwiedź malownicze i nieco senne Gaiole, a zrozumiesz, dlaczego amerykański magazyn Forbes umieścił te okolice na szczycie listy najbardziej idyllicznych miejsc do życia w Europie. Jednak Gaiole to więcej ładne widoki - kiedyś było to potężne miasto, jedno z centrów Ligi Chianti.
Winnice, które warto odwiedzić:
Brolio
Nazwisko Ricasoli było związane z winem od 1141 r., kiedy to zamek Brolio znalazł się w rękach tego właśnie rodu. Drzewo genealogiczne, widniejące na reprodukcji z 1584 r. jest jednym z pierwszych istniejących wizerunków regionu Chianti. Jest możliwość zwiedzenia zamku i ogrodów, a następnie spróbowania tutejszych win – to idealny otoczenie, by rozsmakować się w Chianti Classico i poznać tajniki produkcji oraz historię apelacji. Można liczyć na fachową obsługę.
Tel: +39 0577 730220
Web: www.ricasoli.it
Casanuova di Ama
Casanuova di Ama to niewielka, rodzinna winnica w samym sercu Chianti. Została kupiona przez rodzinę Bencini w 1967 roku. Przez następne 20 lat odnawiali budynki posiadłości i sadzili nowe winnice, zanim ostatecznie wprowadzili na rynek swoje pierwsze wino w 1984 roku, sprzedawane jeszcze tradycyjnej kulistej butelce owiniętej słomą. Teraz gama win się poszerzyła, oprócz wytrawnego chianti jest deserowe Vinsanto oraz oliwa z pierwszego tłoczenia i Grappa.
Tel: +39 0577 746119
Web: www.agrariacasanuovadiama.it
Więcej informacji i rekomendacji dotyczących Gaiole in Chianti znajdziesz w naszym Przewodniku turystycznym.
Czym jest i jak powstaje Chianti Classico oraz inne produkty
Jak wspomniano powyżej, wino Chianti Classico to niewątpliwie najsłynniejszy i najbardziej rozpoznawalny produkt z tego regionu. Wytwarzane według surowych reguł wino to łączy w sobie winogrono Sangiovese z innymi „bacca rossa” – ciemnymi szczepami winogron, takimi jak Colorino czy Canaiolo. Chianti Classico można natychmiast rozpoznać po emblemacie „Gallo Nero” – czarnym kogucie, dumnie prezentowanym od 1924 roku.
Nie jest to jednak jedyny lokalny przysmak, jaki znajdziesz w Chianti. Będąc tam, koniecznie spróbuj wyjątkowej oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, Olio Extra Vergine di Oliva DOP Chianti Classico. Zielono-złoty kolor zawdzięcza pochodzeniu z oliwek gatunków Frantoio, Correggiola, Moraiolo i Leccino.
Do mniej znanych lokalnych przysmaków należą:
Do mniej znanych lokalnych przysmaków należą Vinsanto del Chianti Classico DOC - trunek leżakujący co najmniej 5 lat w małych drewnianych beczkach zwanych „caratelli”, produkowany z białych winogron Malvasia i Trebbiano, „Carne di Chianina” - mięso na steki, takie jak słynna Fiorentina, Pici - gruby, ręcznie zwijany makaron oraz wyroby z dziczyzny i świń rasy „cinta senese”.
Miejsca na nocleg w pobliżu szlaku winnego Chianti
Aby w pełni wykorzystać atrakcje szlaku winnego Chianti i poznać go od najlepszej strony, warto zatrzymać się w jednej z willi w tej okolicy. Możemy zaoferować wiele pięknych willi w samym sercu regionu Chianti, od romantycznych domków z jedną sypialnią po eleganckie posiadłości wystarczająco duże, aby pomieścić dużą rodzinę lub grupę przyjaciół.
Zapoznaj się z naszą kolekcją willi w Chianti. Lub skontaktuj się z naszym zespołem specjalistów. Kliknij tutaj, aby się z nami skontaktować.