Zaloguj się


Festiwal piwa w Toskanii?

  • Gdybym zaproponował, że zabiorę cię na festiwal piwa w Toskanii, prawdopodobnie pomyślisz, że coś mi się pomieszało. Gdybyśmy pojechali pół godziny na południowy wschód od Sieny i przez kilka kilometrów kluczylibyśmy po wiejskich, szutrowych drogach w poszukiwaniu małej farmy w szczerym polu, prawdopodobnie pomyślałbyś, że się zgubiłem. Jednak od ponad dekady w jeden z wrześniowych weekendów miłośnicy i wytwórcy piwa z całych Włoch (ba, z całego świata!) spotykają się na wsi pod Buonconvento, aby porozmawiać i spróbować wyśmienitych piw.  

    W ciągu ostatnich 20 lat włoska społeczność mikrobrowarów rozwijała się szybciej niż drożdże w kadzi fermentacyjnej. Włosi poważnie podchodzą do wszystkich spraw związanych z jedzeniem i piciem. Celebrowanie posiłków, długie dyskusje o nich i przy nich, to chleb powszedni. Włoscy piwowarowie również bardzo odpowiedzialnie traktują swoje zadanie, ale równocześnie lubią się dobrze bawić i dzielić swoją pasją z jak największą liczbą osób. O to właśnie chodzi w Festiwalu Małych Browarów - Villaggio della Birra.  

    Główny miejscem zdarzeń jest duża stodoła, w gdzie festiwalowicze mogą spróbować różnych piw. Można wyjść na zewnątrz, by cieszyć się słońcem lub posłuchać muzyki wykonywanej przez lokalne zespoły. W środku na entuzjastów piwa czeka kilkadziesiąt kranów ze złocistym trunkiem oraz przysmaki toskańskiej kuchni, z porchettą i gulaszem z dzika na czele. Piwo leje się strumieniami, ale Villaggio della Birra jest skierowana do przede wszystkim do znawców. Rodziny również są mile widziane.  

    Można tu spróbować wielu wybitnych z browarów położonych we Włoszech, Belgii, Wielkiej Brytanii, Norwegii, Danii, Hiszpanii, Niemczech i USA. Pale Ales, IPA English i Saison są popularne wśród włoskich piwowarów, podobnie jak Blond Ales i portery. Są też piwa bardzo nietypowe, jak choćby to z mikrobrowaru Loverbeer, który specjalizuje się w kwaśnych piwach, które mają charakterystyczny smak i są dosyć mocne. Są także typowe pilsnery, piwa korzenne oraz koźlaki. Jeśli chcesz posmakować toskańskiego piwa, wypróbuj Birrificio L’Olmaia. W końcu kto powiedział, że w Toskanii ma powstawać tylko wino?

Dołącz do nas na

Newsletter

Czy chcesz otrzymywać cotygodniowe inspiracje, rekomendacje willi i wskazówki dotyczące podróży od naszych toskańskich ekspertów?

Dowiedz się więcej

© 1998-2024 To Toskania Wszelkie prawa zastrzeżone.

Wyślij zapytanie