Liczba porcji: dla 2 osób
Czas przygotowania: 50 minut
Składniki:
400g wymoczonego solonego dorsza
olej do smażenia
200g pomidorów koktajlowych lub pomidorów w puszce
oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
czosnek
pietruszka
pieprz
mąka
Szczypcami usunąć ości z solonego dorsza, po czym pokroić go na kawałki.
Poszczególne kawałki ryby oprószyć mąką i mocno obsmażyć z obu stron, a następnie papierowym ręcznikiem kuchennym usunąć nadmiar tłuszczu.
W rondlu zagotować pomidory koktajlowe z oliwą, ząbkami czosnku i pieprzem.
Gdy sos zgęstnieje, delikatnie umieścić w rondlu solonego dorsza.
Gotować przez ok 20 minut, gdyż tyle potrzeba na ugotowanie pomidorów.
Wyjąć ząbki czosnku. Podawać z odrobiną posiekanej natki pietruszki.
Baccalà alla Livornese (Dorsz w stylu Livorno)
-
-
Czy zainspirowaliśmy Cię do odwiedzenia Toskanii i poznania tego pięknego regionu o bogatej kulturze i historii? Zapoznaj się z naszą kolekcją willi i już dziś zacznij planować wakacje w Toskanii.
Jesteśmy tutaj, aby pomóc. Skontaktuj się z naszymi specjalistami, aby uzyskać spersonalizowane rekomendacje.