Zaloguj się


Carciofi Ripieni (Faszerowane karczochy)

  • Liczba porcji: dla 4 osób
    Czas przygotowania: 40 minut

    Składniki:
    4 karczochy
    Bułka tarta
    Sól
    Pieprz
    4 plastry szynki wędzonej
    4 plastry sera Pecorino
    Olej
    Czosnek

    1. Umyć karczochy, usunąć najbardziej zielone liście, przyciąć ostre końcówki pozostałych liści i rozchylić je na boki jak kwiat.
    2. Przyciąć łodygi tak, aby karczochy nie wywracały się na płaskiej powierzchni.
    3. Zmiksować w mikserze bułkę tartą, szynkę, czosnek i odcięte końcówki łodyg karczochów.
    4. Nałożyć farsz do wnętrza karczochów i ułożyć je w głębokim rondlu z odrobiną oleju. Doprawić solą i pieprzem.
    5. Stopniowo podgrzać na małym ogniu. Gdy rondel nagrzeje się, podlać odrobiną wody (nieco mniej niż pół szklanki), przykryć i dalej gotować na małym ogniu.
    6. Po 20 minutach ułożyć na karczochach plastry sera Pecorino. Odczekać kilka minut, po czym podawać na gorąco

    Pobierz przepis
  • Wybierz się do Toskanii i przekonaj się, dlaczego tak wiele osób się w niej zakochuje! Przejrzyj naszą kolekcję willi i znajdź już dziś tę idealną dla siebie.

    Skontaktuj się z naszym specjalistą, który pomoże Ci znaleźć toskańską willę dostosowaną do Twoich potrzeb.

Dołącz do nas na

Newsletter

Czy chcesz otrzymywać cotygodniowe inspiracje, rekomendacje willi i wskazówki dotyczące podróży od naszych toskańskich ekspertów?

Dowiedz się więcej

© 1998-2024 To Toskania Wszelkie prawa zastrzeżone.

Wyślij zapytanie