Zaloguj się


Cenci di Carnevale

  • Liczba porcji: dla 5 osób
    Czas przygotowania: 30 minut

    Składniki:
    250g mąki
    40g cukru pudru
    20g masła
    10ml oliwy extra vergine
    w razie potrzeby cukier puder z aromatem waniliowym
    2 całe jajka
    szczypta soli
    olej do smażenia

    Przygotowanie:
    1) Aby przygotować ciasto na Cenci di Carnevale w kopczyku mąki na środku deski zrób dołek, następnie dodaj tam cukier, oliwę, masło i jajka.

    2) Ostrożnie ugniataj wszystkie składniki, aż będą idealnie wymieszane i uzyskają elastyczną i miękką konsystencję. Następnie z ciasta zrób kulkę, przykryj ściereczką i odstaw na około 30 minut.

    3) Po 30 minutach wyjmij ciasto, ugniataj je jeszcze przez kilka minut, a następnie za pomocą wałka posypanego mąką rozwałkuj starając się uzyskać warstwę o około 3 mm grubości.

    4) Za pomocą krążka do ciasta podziel ciasto na prostokąty (w niektórych przepisach zaleca się wycięcie równych prostokątów o wymiarach około 4 x 12 cm, ale proponuję podzielić je na prostokąty o nieregularnych wymiarach, będzie więcej zabawy).

    5) Wlej dużo oleju do smażenia na patelnię (użyj głębokiej!) Gdy się dobrze rozgrzeje, zacznij smażyć Cenci, najpierw zarumieniając je z jednej strony, a potem z drugiej. Idealnie byłoby smażyć nie więcej niż 4 sztuki jednocześnie. Pamiętaj więc, nie wrzucaj ich wszystkich i uważaj, ponieważ smażą się bardzo szybko!

    6) Po usmażeniu osusz Cenci i umieść je na tacy z arkuszem chłonnego papieru, aby usunąć nadmiar oleju.

    7)  Gdy Twoje Cenci stracą nadmiar oleju, przełóż je na półmisek i posyp dużą ilością cukru pudru. Teraz są gotowe do podania.

    8)  Smacznego!

    Zapisz

Dołącz do nas na

Newsletter

Czy chcesz otrzymywać cotygodniowe inspiracje, rekomendacje willi i wskazówki dotyczące podróży od naszych toskańskich ekspertów?

Dowiedz się więcej

© 1998-2024 To Toskania Wszelkie prawa zastrzeżone.

Wyślij zapytanie