Liczba porcji: dla 5 osób
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
250g mąki
40g cukru pudru
20g masła
10ml oliwy extra vergine
w razie potrzeby cukier puder z aromatem waniliowym
2 całe jajka
szczypta soli
olej do smażenia
Przygotowanie:
1) Aby przygotować ciasto na Cenci di Carnevale w kopczyku mąki na środku deski zrób dołek, następnie dodaj tam cukier, oliwę, masło i jajka.
2) Ostrożnie ugniataj wszystkie składniki, aż będą idealnie wymieszane i uzyskają elastyczną i miękką konsystencję. Następnie z ciasta zrób kulkę, przykryj ściereczką i odstaw na około 30 minut.
3) Po 30 minutach wyjmij ciasto, ugniataj je jeszcze przez kilka minut, a następnie za pomocą wałka posypanego mąką rozwałkuj starając się uzyskać warstwę o około 3 mm grubości.
4) Za pomocą krążka do ciasta podziel ciasto na prostokąty (w niektórych przepisach zaleca się wycięcie równych prostokątów o wymiarach około 4 x 12 cm, ale proponuję podzielić je na prostokąty o nieregularnych wymiarach, będzie więcej zabawy).
5) Wlej dużo oleju do smażenia na patelnię (użyj głębokiej!) Gdy się dobrze rozgrzeje, zacznij smażyć Cenci, najpierw zarumieniając je z jednej strony, a potem z drugiej. Idealnie byłoby smażyć nie więcej niż 4 sztuki jednocześnie. Pamiętaj więc, nie wrzucaj ich wszystkich i uważaj, ponieważ smażą się bardzo szybko!
6) Po usmażeniu osusz Cenci i umieść je na tacy z arkuszem chłonnego papieru, aby usunąć nadmiar oleju.
7) Gdy Twoje Cenci stracą nadmiar oleju, przełóż je na półmisek i posyp dużą ilością cukru pudru. Teraz są gotowe do podania.
8) Smacznego!