Zaloguj się


Fiori di Zucca Fritti (Smażone kwiaty cukinii)

  • Liczba porcji: dla 4 osób
    Czas przygotowania: 30 minut

    Składniki:
    kwiaty cukinii
    275 ml wody gazowanej
    185 g mąki
    sól do smaku
    olej z nasion


    1. Najpierw przygotować ciasto. Przesiać mąkę do dużej miski, po czym stopniowo dodać wodę, uważając aby nie zrobiły się grudki.
    2. Gdy ciasto będzie miało jednolitą konsystencję, dodać sól, po czym włożyć do lodówki na przynajmniej pół godziny.
    3. Dokładnie wymyć kwiaty, po czym delikatnie zanurzyć je w zimnej wodzie.
    4. Odcedzić i delikatnie osuszyć czystą ściereczką.
    5. Palcami oderwać od kwiatów łodyżki oraz usunąć pokryte pyłkiem pręciki z wnętrza i drobne listki u podstawy. Włożyć czyste kwiaty cukinii do miski.
    6. Na dużej patelni rozgrzać olej z nasion.
    7. Delikatnie i pojedynczo maczać kwiaty w cieście, uważając aby ich nie uszkodzić, po czym natychmiast kłaść na rozgrzany olej, pamiętając aby przewrócić w czasie smażenia.
    8. Gdy będą gotowe, wyjmować i układać w misce wyłożonej papierowym ręcznikiem kuchennym, aby osączyć nadmiar oleju.
    9. Podawać na gorąco.

    Zapisz

Dołącz do nas na

Newsletter

Czy chcesz otrzymywać cotygodniowe inspiracje, rekomendacje willi i wskazówki dotyczące podróży od naszych toskańskich ekspertów?

Dowiedz się więcej

© 1998-2024 To Toskania Wszelkie prawa zastrzeżone.

Wyślij zapytanie