Liczba porcji: dla 4 osób
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
kwiaty cukinii
275 ml wody gazowanej
185 g mąki
sól do smaku
olej z nasion
1. Najpierw przygotować ciasto. Przesiać mąkę do dużej miski, po czym stopniowo dodać wodę, uważając aby nie zrobiły się grudki.
2. Gdy ciasto będzie miało jednolitą konsystencję, dodać sól, po czym włożyć do lodówki na przynajmniej pół godziny.
3. Dokładnie wymyć kwiaty, po czym delikatnie zanurzyć je w zimnej wodzie.
4. Odcedzić i delikatnie osuszyć czystą ściereczką.
5. Palcami oderwać od kwiatów łodyżki oraz usunąć pokryte pyłkiem pręciki z wnętrza i drobne listki u podstawy. Włożyć czyste kwiaty cukinii do miski.
6. Na dużej patelni rozgrzać olej z nasion.
7. Delikatnie i pojedynczo maczać kwiaty w cieście, uważając aby ich nie uszkodzić, po czym natychmiast kłaść na rozgrzany olej, pamiętając aby przewrócić w czasie smażenia.
8. Gdy będą gotowe, wyjmować i układać w misce wyłożonej papierowym ręcznikiem kuchennym, aby osączyć nadmiar oleju.
9. Podawać na gorąco.
Fiori di Zucca Fritti (Smażone kwiaty cukinii)
-
-
Czy zainspirowaliśmy Cię do odwiedzenia Toskanii i poznania tego pięknego regionu o bogatej kulturze i historii? Zapoznaj się z naszą kolekcją willi i już dziś zacznij planować wakacje w Toskanii.
Jesteśmy tutaj, aby pomóc. Skontaktuj się z naszymi specjalistami, aby uzyskać spersonalizowane rekomendacje.