Giulebbe di Ciliegie to tradycyjny toskański deser z północnego regionu Garfagnana, obszaru gdzie często rosną wiśnie, zwłaszcza te kwaśne i dzikie.
Giulebbe pochodzi od perskiego słowa gulab, którym określa się słodką miksturę owoców, kwiatów, miodu, przypraw, cukru i wody różanej. Odnosi się nie tylko do słodyczy syropu, ale i do przeżywanej radości. W rzeczywistości kogoś, kto jest zakochany, można by nazwać „tonącym w giulebbe”.
Z pewnością spodoba Ci się ten pyszny letni przepis. Deser jest prosty i szybki w przygotowaniu, więc nie musisz zbyt długo czekać, zanim go skosztujesz zasmakujesz. Gdy będzie gotowy, spróbuj Giulebbe z gałką lodów waniliowych, aby uzupełnić owocowe nuty i słodycz deseru. Ale przede wszystkim niech Ci smakuje!
Składniki dla: 6 osób
Czas przygotowania: 50 minut
Składniki:
500 g wiśni
150 g cukru
20 biszkoptów
250 ml śmietanki lub bitej śmietany
1 łyżka cukru pudru
Alchermes (tradycyjny czerwony likier florencki) lub inny podobny likier
2 łyżeczki mielonego cynamonu
Laska wanilii
Wiśnie do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. Wiśnie umyj i otrząśnij z wody
2. Na patelnię o grubym spodzie wsyp cukier, cynamon, ziarna wanilii i wiśnie. Gotuj na kontrolowanym ogniu przez około dwadzieścia minut lub do uzyskania konsystencji syropu, następnie zdejmij z ognia i ostudź. To jest twoja giulebba.
3. Podziel biszkopty na sześć szklanek lub misek. Zalej Alchermesem i pozwól likierowi wsiąknąć. Następnie zalej giulebbe.
4. Śmietanę i cukier puder ubij razem. Nałóż śmietankę na giulebbe i udekoruj większą ilością syropu lub świeżych wiśni, jak chcesz.
5. Schłodź w lodówce, aż będzie gotowe do podania.