Zaloguj się


Giulebbe di Ciliegie

  • Giulebbe di Ciliegie to tradycyjny toskański deser z północnego regionu Garfagnana, obszaru gdzie często rosną wiśnie, zwłaszcza te kwaśne i dzikie.

    Giulebbe pochodzi od perskiego słowa gulab, którym określa się słodką miksturę owoców, kwiatów, miodu, przypraw, cukru i wody różanej. Odnosi się nie tylko do słodyczy syropu, ale i do przeżywanej radości. W rzeczywistości kogoś, kto jest zakochany, można by nazwać „tonącym w giulebbe”.

    Z pewnością spodoba Ci się ten pyszny letni przepis. Deser jest prosty i szybki w przygotowaniu, więc nie musisz zbyt długo czekać, zanim go skosztujesz zasmakujesz. Gdy będzie gotowy, spróbuj Giulebbe z gałką lodów waniliowych, aby uzupełnić owocowe nuty i słodycz deseru. Ale przede wszystkim niech Ci smakuje!

    Składniki dla: 6 osób
    Czas przygotowania: 50 minut

    Składniki:
    500 g wiśni
    150 g cukru
    20 biszkoptów
    250 ml śmietanki lub bitej śmietany
    1 łyżka cukru pudru
    Alchermes (tradycyjny czerwony likier florencki) lub inny podobny likier
    2 łyżeczki mielonego cynamonu
    Laska wanilii
    Wiśnie do dekoracji

    Sposób przygotowania:
    1. Wiśnie umyj i otrząśnij z wody
    2. Na patelnię o grubym spodzie wsyp cukier, cynamon, ziarna wanilii i wiśnie. Gotuj na kontrolowanym ogniu przez około dwadzieścia minut lub do uzyskania konsystencji syropu, następnie zdejmij z ognia i ostudź. To jest twoja giulebba.
    3. Podziel biszkopty na sześć szklanek lub misek. Zalej Alchermesem i pozwól likierowi wsiąknąć. Następnie zalej giulebbe.
    4. Śmietanę i cukier puder ubij razem. Nałóż śmietankę na giulebbe i udekoruj większą ilością syropu lub świeżych wiśni, jak chcesz.
    5. Schłodź w lodówce, aż będzie gotowe do podania.

    Zapisz

Dołącz do nas na

Newsletter

Czy chcesz otrzymywać cotygodniowe inspiracje, rekomendacje willi i wskazówki dotyczące podróży od naszych toskańskich ekspertów?

Dowiedz się więcej

© 1998-2024 To Toskania Wszelkie prawa zastrzeżone.

Wyślij zapytanie