Zaloguj się


Panello con l’uva

  • Panello con l’uva to w Chianti odpowiednik florenckiej Schiacciata con l’uva. Jest to słodki placek z winogronami, zwykle wypiekany podczas jesiennych zbiorów winogron.

    O szefie kuchni:
    Tym pysznym przepisem na placek podzieliła się z nami Monica Lapis, jedna z szefów kuchni, z którymi współpracujemy, aby nasi goście mogli poznać autentyczną toskańską kuchnię. Oto, co powiedziała nam o pochodzeniu tego przepisu:
    „przepis pochodzi od mojej mamy i przypomina mi stare dobre czasy, kiedy jako dzieci robiliśmy panello con l’uva. To była wielka zabawa i wszyscy braliśmy w niej udział, zwłaszcza gdy przyszedł czas na jedzenie! Różnica między teraz a wtedy polega na tym, że moja mama wypiekała go w piecu opalanym drewnem i smak na pewno był bardziej intensywny. Wypiekam go w piekarniku elektrycznym z nadzieją, że pozwoli na nowo odkryć smaki z przeszłości”.

    Ilość porcji dla: 8-16 osób
    Czas gotowania: 6,5 godziny

    Składniki:
    1 kg mąki, typ 00
    25 g drożdży
    600 g wody
    100 g cukru
    10 g soli
    50 g oliwy z oliwek
    100 g orzechów włoskich
    Ciemne winogrona do smaku (idealnie mała, okrągła odmiana)
    Rozmaryn do smaku
    Cukier puder do smaku

    Sposób przygotowania:
    Na małej patelni podsmaż oliwę, orzechy włoskie i rozmaryn. Po zakończeniu usuń rozmaryn i odstaw na bok. Drożdże rozpuść w wodzie, następnie wsyp mąkę do miski, dodaj rozpuszczone drożdże i wymieszaj. Następnie dodaj cukier i sól i kontynuuj wyrabianie, następnie dodaj orzechy włoskie i oliwę, a na końcu winogrona i mieszaj do uzyskania gładkiego ciasta. Pozostaw do wyrośnięcia na 4 do 5 godzin w zależności od temperatury zewnętrznej.
    Rozgrzej piekarnik do 200°C i gdy się nagrzeje, rozłóż ciasto na prostokątnej blasze (w zależności od wielkości, możesz użyć dwóch blach). Powierzchnię posyp cukrem pudrem i oliwą, wstaw do piekarnika i piecz, aż powierzchnia będzie złocista i chrupiąca.

Dołącz do nas na

Newsletter

Czy chcesz otrzymywać cotygodniowe inspiracje, rekomendacje willi i wskazówki dotyczące podróży od naszych toskańskich ekspertów?

Dowiedz się więcej

© 1998-2024 To Toskania Wszelkie prawa zastrzeżone.

Wyślij zapytanie