Panello con l’uva to w Chianti odpowiednik florenckiej Schiacciata con l’uva. Jest to słodki placek z winogronami, zwykle wypiekany podczas jesiennych zbiorów winogron.
O szefie kuchni:
Tym pysznym przepisem na placek podzieliła się z nami Monica Lapis, jedna z szefów kuchni, z którymi współpracujemy, aby nasi goście mogli poznać autentyczną toskańską kuchnię. Oto, co powiedziała nam o pochodzeniu tego przepisu:
„przepis pochodzi od mojej mamy i przypomina mi stare dobre czasy, kiedy jako dzieci robiliśmy panello con l’uva. To była wielka zabawa i wszyscy braliśmy w niej udział, zwłaszcza gdy przyszedł czas na jedzenie! Różnica między teraz a wtedy polega na tym, że moja mama wypiekała go w piecu opalanym drewnem i smak na pewno był bardziej intensywny. Wypiekam go w piekarniku elektrycznym z nadzieją, że pozwoli na nowo odkryć smaki z przeszłości”.
Ilość porcji dla: 8-16 osób
Czas gotowania: 6,5 godziny
Składniki:
1 kg mąki, typ 00
25 g drożdży
600 g wody
100 g cukru
10 g soli
50 g oliwy z oliwek
100 g orzechów włoskich
Ciemne winogrona do smaku (idealnie mała, okrągła odmiana)
Rozmaryn do smaku
Cukier puder do smaku
Sposób przygotowania:
Na małej patelni podsmaż oliwę, orzechy włoskie i rozmaryn. Po zakończeniu usuń rozmaryn i odstaw na bok. Drożdże rozpuść w wodzie, następnie wsyp mąkę do miski, dodaj rozpuszczone drożdże i wymieszaj. Następnie dodaj cukier i sól i kontynuuj wyrabianie, następnie dodaj orzechy włoskie i oliwę, a na końcu winogrona i mieszaj do uzyskania gładkiego ciasta. Pozostaw do wyrośnięcia na 4 do 5 godzin w zależności od temperatury zewnętrznej.
Rozgrzej piekarnik do 200°C i gdy się nagrzeje, rozłóż ciasto na prostokątnej blasze (w zależności od wielkości, możesz użyć dwóch blach). Powierzchnię posyp cukrem pudrem i oliwą, wstaw do piekarnika i piecz, aż powierzchnia będzie złocista i chrupiąca.