Zaloguj się


Panzanella

  • Toskańska sałatka Panzanella to tradycyjne włoskie danie, idealne na letnie miesiące. Ta odświeżająca sałatka składa się z kawałków suchego chleba zmieszanych z dojrzałymi pomidorami, ogórkami, czerwoną cebulą i bazylią, a wszystko to polane jest oliwą z oliwek i octem balsamicznym. Pochodząca z Toskanii Panzanella to świetny przykład na to, jak w pełni wykorzystywać dostępne produkty i unikać marnowania jedzenia. Proste, ale wyraziste smaki sałatki sprawiają, że jest ona ulubioną potrawą kuchni toskańskiej wielu osób i idealnie nadaje się na lekki lunch lub dodatek do dania z kieliszkiem lokalnego wina.

    Liczba porcji: dla 2 osób
    Czas przygotowania: 30 minut

    Składniki:
    4-5 dojrzałych pomidorów 
    15 listków bazylii
    sól do smaku
    mielony czarny pieprz do smaku
    400g krojonego toskańskiego chleba
    1 mały ogórek
    ½ szklanki octu winnego z czerwonego wina
    1 duża czerwona cebula
    oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia

    1. Namoczyć toskański chleb w misce (najlepiej używać suchego chleba).

    2. Drobno pokroić cebulę i zalać połową szklanki octu winnego.

    3. Umyć ogórki i pokroić na plasterki. Jeśli ogórek jest duży przekroić go na pół.

    4. Pokroić pomidory na średniej wielkości kawałki i odlać nadmiar płynu.

    5. Odcisnąć chleb, usuwając jak najwięcej wody, po czym zmieszać z pokrojonymi pomidorami, ogórkami i cebulą (po odlaniu octu).

    6. Doprawić do smaku solą i pieprzem i dodać odrobinę oliwy. Posiekać około dziesięć listków bazylii i dodać do miski z panzanellą, po czym dokładnie wymieszać rękami. Kilka listków bazylii zatrzymać do ozdoby.

    Zapisz

Dołącz do nas na

Newsletter

Czy chcesz otrzymywać cotygodniowe inspiracje, rekomendacje willi i wskazówki dotyczące podróży od naszych toskańskich ekspertów?

Dowiedz się więcej

© 1998-2024 To Toskania Wszelkie prawa zastrzeżone.

Wyślij zapytanie