Toskańska sałatka Panzanella to tradycyjne włoskie danie, idealne na letnie miesiące. Ta odświeżająca sałatka składa się z kawałków suchego chleba zmieszanych z dojrzałymi pomidorami, ogórkami, czerwoną cebulą i bazylią, a wszystko to polane jest oliwą z oliwek i octem balsamicznym. Pochodząca z Toskanii Panzanella to świetny przykład na to, jak w pełni wykorzystywać dostępne produkty i unikać marnowania jedzenia. Proste, ale wyraziste smaki sałatki sprawiają, że jest ona ulubioną potrawą kuchni toskańskiej wielu osób i idealnie nadaje się na lekki lunch lub dodatek do dania z kieliszkiem lokalnego wina.
Liczba porcji: dla 2 osób
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
4-5 dojrzałych pomidorów
15 listków bazylii
sól do smaku
mielony czarny pieprz do smaku
400g krojonego toskańskiego chleba
1 mały ogórek
½ szklanki octu winnego z czerwonego wina
1 duża czerwona cebula
oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
1. Namoczyć toskański chleb w misce (najlepiej używać suchego chleba).
2. Drobno pokroić cebulę i zalać połową szklanki octu winnego.
3. Umyć ogórki i pokroić na plasterki. Jeśli ogórek jest duży przekroić go na pół.
4. Pokroić pomidory na średniej wielkości kawałki i odlać nadmiar płynu.
5. Odcisnąć chleb, usuwając jak najwięcej wody, po czym zmieszać z pokrojonymi pomidorami, ogórkami i cebulą (po odlaniu octu).
6. Doprawić do smaku solą i pieprzem i dodać odrobinę oliwy. Posiekać około dziesięć listków bazylii i dodać do miski z panzanellą, po czym dokładnie wymieszać rękami. Kilka listków bazylii zatrzymać do ozdoby.