Pappa al Pomodoro to tradycyjna toskańska gęsta zupa chlebowo-pomidorowa, pierwotnie przyrządzana z resztek chleba, która stała się istotnym elementem kuchni toskańskiej. Danie, przyrządzane z czerstwego toskańskiego chleba, dojrzałych pomidorów, czosnku, bazylii, oliwy z oliwek i bulionu warzywnego, jest proste, ale pełne smaku. Ta pożywna zupa sprawdzi się przez cały rok, podawana na ciepło zimą lub na zimno latem.
Liczba porcji: dla 4 osób
Czas przygotowania: 50 minut
Składniki
800g passaty pomidorowej
300g suchego toskańskiego chleba
1 lt wywaru warzywnego
1 gałązka bazylii
2 g mielonego pieprzu
oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
czosnek (około 2 ząbki)
2g cukru
2g soli
Sposób przygotowania:
1. Aby przygotować wywar warzywny należy 1 litrem wody zalać 1 marchewkę, 1 pokrojony seler, 2 pomidory i ½ cebuli, po czym gotować przez przynajmniej ½ godziny.
2. Do głębokiego nieprzywierającego rondla wlać 15 g oliwy z oliwek, dodać 2 obrane ząbki czosnku i dusić przez 2 minuty.
3. Wlać do rondla całą passatę i gotować na małym ogniu przez przynajmniej 15 minut.
4. Dodać pokrojony na kromki chleb, najlepiej suchy.
5. Wlać przynajmniej dwie szklanki wywaru warzywnego, tak aby plastry chleba były całkowicie przykryte.
6. Dodać cukier i gotować na małym ogniu przez 40-50 minut, aby część płynu wygotowała się.
7. Od czasu do czasu mieszać, dzięki czemu zupa będzie się równomiernie gotować, a chleb się rozpadnie.
8. Doprawić solą i pieprzem.
9. Po ugotowaniu zdjąć z ognia i dodać listki bazylii, które nadadzą zupie świeżego, intensywnego aromatu.
10. Gotową zupę podawać w indywidualnych miseczkach lub głębokich talerzach, obficie skropioną oliwą z oliwek.