Zaloguj się


Peposo del Valdarno (Pieprzny gulasz z Valdarno)

  • Peposo de Valdarno to tradycyjny toskański gulasz z regionu Valdarno, znany z bogatego i mocnego smaku. Na to pożywne danie składa się gicz wołowa z dużą ilością czarnego pieprzu, czerwonego wina, czosnku i aromatycznych ziół. Uważa się, że Peposo de Valdarno było ulubieńcem cegielników z Imprunety, gdzie do dziś jest przygotowywane podczas corocznego Festiwalu Winogron odbywającego się w tym mieście. Dziś pozostaje ulubionym składnikiem kuchni toskańskiej, po modyfikacjach przepisu, w tym dodaniu posiekanych pomidorów, które znajdziesz w naszym przepisie.

    Liczba porcji: dla 4 osób
    Czas przygotowania: 90 minut

    Składniki:
    1 kg udźca cielęcego
    1 litr czerwonego wina (Chianti)
    sól do smaku
    ziarna czarnego pieprzu
    mielony pieprz
    5 ząbków czosnku, nieobranego
    szałwia
    rozmaryn
    4 jagody jałowca
    1 czerwona cebula
    1 marchew
    200 g passaty pomidorowej

    Sposób przygotowania:
    1. W małej misce zmieszać mielony pieprz z solą. Drobno pokroić cebulę i marchew i odstawić na bok.

    2. Pokroić cielęcinę w niezbyt drobną kostkę.

    3. Kawałki mięsa obtoczyć we wcześniej przygotowanej soli z pieprzem.

    4. Włożyć mięso do rondla z nieobranym czosnkiem, szałwią, rozmarynem, około 15 ziarnami pieprzu czarnego, jagodami jałowca, cebulą, marchwią i passatą pomidorową.

    5. Zalać całość czerwonym winem, po czym postawić na dużym ogniu i szybko doprowadzić do wrzenia.

    6. Po doprowadzeniu do wrzenia zmniejszyć ogień do minimum, po czym gotować przez przynajmniej 2 godziny, od czasu do czasu sprawdzając poziom wina. Gdyby zawartość rondla robiła się zbyt sucha, stopniowo dodać troszkę więcej wina.

    7. Podczas gotowania często mieszać.

    Pobierz przepis
  • Czy zainspirowaliśmy Cię do odwiedzenia Toskanii i poznania tego pięknego regionu o bogatej kulturze i historii? Zapoznaj się z naszą kolekcją willi i już dziś zacznij planować wakacje w Toskanii.

    Jesteśmy tutaj, aby pomóc. Skontaktuj się z naszymi specjalistami, aby uzyskać spersonalizowane rekomendacje.

Dołącz do nas na

Newsletter

Czy chcesz otrzymywać cotygodniowe inspiracje, rekomendacje willi i wskazówki dotyczące podróży od naszych toskańskich ekspertów?

Dowiedz się więcej

© 1998-2024 To Toskania Wszelkie prawa zastrzeżone.

Wyślij zapytanie