Zaloguj się


Peposo del Valdarno (Pieprzny gulasz z Valdarno)

  • Peposo de Valdarno to tradycyjny toskański gulasz z regionu Valdarno, znany z bogatego i mocnego smaku. Na to pożywne danie składa się gicz wołowa z dużą ilością czarnego pieprzu, czerwonego wina, czosnku i aromatycznych ziół. Uważa się, że Peposo de Valdarno było ulubieńcem cegielników z Imprunety, gdzie do dziś jest przygotowywane podczas corocznego Festiwalu Winogron odbywającego się w tym mieście. Dziś pozostaje ulubionym składnikiem kuchni toskańskiej, po modyfikacjach przepisu, w tym dodaniu posiekanych pomidorów, które znajdziesz w naszym przepisie.

    Liczba porcji: dla 4 osób
    Czas przygotowania: 90 minut

    Składniki:
    1 kg udźca cielęcego
    1 litr czerwonego wina (Chianti)
    sól do smaku
    ziarna czarnego pieprzu
    mielony pieprz
    5 ząbków czosnku, nieobranego
    szałwia
    rozmaryn
    4 jagody jałowca
    1 czerwona cebula
    1 marchew
    200 g passaty pomidorowej

    Sposób przygotowania:
    1. W małej misce zmieszać mielony pieprz z solą. Drobno pokroić cebulę i marchew i odstawić na bok.

    2. Pokroić cielęcinę w niezbyt drobną kostkę.

    3. Kawałki mięsa obtoczyć we wcześniej przygotowanej soli z pieprzem.

    4. Włożyć mięso do rondla z nieobranym czosnkiem, szałwią, rozmarynem, około 15 ziarnami pieprzu czarnego, jagodami jałowca, cebulą, marchwią i passatą pomidorową.

    5. Zalać całość czerwonym winem, po czym postawić na dużym ogniu i szybko doprowadzić do wrzenia.

    6. Po doprowadzeniu do wrzenia zmniejszyć ogień do minimum, po czym gotować przez przynajmniej 2 godziny, od czasu do czasu sprawdzając poziom wina. Gdyby zawartość rondla robiła się zbyt sucha, stopniowo dodać troszkę więcej wina.

    7. Podczas gotowania często mieszać.

    Pobierz przepis

Dołącz do nas na

Newsletter

Czy chcesz otrzymywać cotygodniowe inspiracje, rekomendacje willi i wskazówki dotyczące podróży od naszych toskańskich ekspertów?

Dowiedz się więcej

© 1998-2024 To Toskania Wszelkie prawa zastrzeżone.

Wyślij zapytanie