Ricciarelli to miękkie, ciągnące się ciasteczka migdałowe. Pochodzą ze Sieny i są popularnym przysmakiem w okresie świątecznym, choć oczywiście przez resztę roku smakują równie dobrze.
O szefie kuchni
Przepis opracowała Monica Lapis, jedna z szefów kuchni, z którymi współpracujemy, aby zapewnić wyjątkowe doznania kulinarne w naszych willach.
Przepis dla: 6-8 osób
Czas przygotowania: 3,5 godziny
Składniki:
300 g łuskanych migdałów
15 g gorzkich migdałów
300 g białego cukru
skórka z jednej pomarańczy
15 g cukru pudru
3 białka z kurzych jaj
Sposób przygotowania:
1. Zmiel migdały z odrobiną cukru, a następnie przełóż do miski.
2. Dodaj pozostały cukier i skórkę pomarańczową i zagnieć ciasto. Pozostaw ciasto przykryte ściereczką na 3 godziny.
3. Białka ubij z cukrem pudrem na sztywną pianę. Ostrożnie wymieszaj z ciastem.
4. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
5. Obficie posyp czystą powierzchnię równymi ilościami cukru pudru i mąki. Na wierzchu tej mieszanki rozwałkuj ciasto w długi walec i odetnij plastry o grubości 2 cm.
6. Uformuj plastry w owale i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
7. Piecz ciasteczka przez 15-16 minut. Będą miękkie, ale stwardnieją, gdy ostygną.
Wskazówka: Pamiętaj, aby nie piec ich za długo, ponieważ mogą stać się bardzo twarde.
Ricciarelli
-
-
Wybierz się do Toskanii i przekonaj się, dlaczego tak wiele osób się w niej zakochuje! Przejrzyj naszą kolekcję willi i znajdź już dziś tę idealną dla siebie.
Skontaktuj się z naszym specjalistą, który pomoże Ci znaleźć toskańską willę dostosowaną do Twoich potrzeb.