Zaloguj się


Ricciarelli

  • Ricciarelli to miękkie, ciągnące się ciasteczka migdałowe. Pochodzą ze Sieny i są popularnym przysmakiem w okresie świątecznym, choć oczywiście przez resztę roku smakują równie dobrze.

    O szefie kuchni
    Przepis opracowała Monica Lapis, jedna z szefów kuchni, z którymi współpracujemy, aby zapewnić wyjątkowe doznania kulinarne w naszych willach.

    Przepis dla: 6-8 osób
    Czas przygotowania: 3,5 godziny

    Składniki:
    300 g łuskanych migdałów
    15 g gorzkich migdałów
    300 g białego cukru
    skórka z jednej pomarańczy
    15 g cukru pudru
    3 białka z kurzych jaj

    Sposób przygotowania:
    1. Zmiel migdały z odrobiną cukru, a następnie przełóż do miski.
    2. Dodaj pozostały cukier i skórkę pomarańczową i zagnieć ciasto. Pozostaw ciasto przykryte ściereczką na 3 godziny.
    3. Białka ubij z cukrem pudrem na sztywną pianę. Ostrożnie wymieszaj z ciastem.
    4. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
    5. Obficie posyp czystą powierzchnię równymi ilościami cukru pudru i mąki. Na wierzchu tej mieszanki rozwałkuj ciasto w długi walec i odetnij plastry o grubości 2 cm.
    6. Uformuj plastry w owale i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
    7. Piecz ciasteczka przez 15-16 minut. Będą miękkie, ale stwardnieją, gdy ostygną.

    Wskazówka: Pamiętaj, aby nie piec ich za długo, ponieważ mogą stać się bardzo twarde.

Dołącz do nas na

Newsletter

Czy chcesz otrzymywać cotygodniowe inspiracje, rekomendacje willi i wskazówki dotyczące podróży od naszych toskańskich ekspertów?

Dowiedz się więcej

© 1998-2024 To Toskania Wszelkie prawa zastrzeżone.

Wyślij zapytanie