To wyjątkowe ciasto pomarańczowe tradycyjnie jest przygotowywane we Florencji podczas karnawału, zwłaszcza ostatki. Cechą charakterystyczną Schiacciaty alla Fiorentina jest jej prostokątny kształt oraz zdobienie cukrem pudrem z motywem lilijki (Fleur-de-lis), która widnieje w herbie Florencji i we Włoszech jest nazywana Il Giglio Fiorentino.
O szefie kuchni
Ten przepis został opracowany przez Simone Burrini, jednego z szefów kuchni, z którymi współpracujemy, aby zapewnić wyjątkowe doznania kulinarne w naszych willach. Pochodzący z tego regionu Simone jest ekspertem od kuchni florenckiej i ciężko pracuje, aby przybliżyć gościom smaki Toskanii, w której miał szczęście dorastać.
Przepis dla: 8-10 osób
Czas przygotowania: 2 godziny
Składniki:
3 jajka
300 gramów mąki
300 gramów cukru
150 ml mleka
150 ml oleju z orzeszków ziemnych
1 pomarańcza (skórka i sok)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
torebka proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
2. Wbij jajka do dużej miski, dodaj olej i ubij.
3. Powoli dodawaj cukier, mąkę, proszek do pieczenia, ekstrakt waniliowy i mieszaj.
4. Wymieszaj mleko, sok pomarańczowy i skórkę pomarańczową.
5. Piecz w wysmarowanej masłem prostokątnej blaszce przez 30 minut.
6. Wydrukuj wzór fleur-de-lis na kartce A4, wytnij kształt i użyj jako szablonu.
7. Po upieczeniu i ostygnięciu ciasta oprósz cukrem pudrem.
8. Delikatnie umieść szablon na wierzchu i posyp kakao w proszku, aby utworzyć fleur-de-lis na środku ciasta.
Wskazówka: w Internecie dostępne są setki różnych wzorów fleur-de-lis. Możesz wybrać mniej lub bardziej skomplikowany projekt szablonu w zależności od poziomu umiejętności.