Tradycyjne toskańskie ragu to gęsty i pożywny sos sporządzony na bazie mielonej wołowiny i wieprzowiny. Ragu jest gotowane na wolnym ogniu z pomidorami, czerwonym winem i klasyczną włoską mieszanką warzyw, takich jak cebula, marchew i seler naciowy, zwaną soffritto. Sos jest wzbogacony czosnkiem i liśćmi laurowymi co nadaje mu nadaje głęboki, złożony smak. To tradycyjne ragu, często podawane z pappardelle, ukazuje przywiązanie regionu do prostej, ale aromatycznej kuchni, dzięki czemu jest tak popularne we włoskich domach.
Liczba porcji: dla 4 osób
Czas przygotowania: 190 minut
Składniki:
500g mielonej wołowiny
250g mielonej wieprzowiny (tłustej)
500g passaty pomidorowej
50g selera
50g cebuli
50g marchewki
250 ml czerwonego wina
2 liście laurowe
Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
Sól
Mielony czarny pieprz do smaku
Wykonanie:
Aby przygotować sos ragu, zacznij od drobnego posiekania selera, marchewki oraz cebuli.
Następnie wlej oliwę do dużego rondla i dodaj posiekaną mieszankę warzyw. Smaż przez około dziesięć minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż zmiękną.
Po upływie tego czasu warzywa powinny być podsmażone, a spód naczynia powinien być suchy. Dodaj mięso mielone i dopraw je według uznania. (W tym momencie zwykle dodaję 2 liście laurowe, aby nadać smaku).
Mięso powinno powoli brązowieć i puszczać soki. Mieszaj od czasu do czasu, a gdy mięso będzie już ładne i brązowe, możesz dodać czerwone wino, które pomoże mięsu dalej się gotować.
Jak tylko alkohol wyparuje, dodaj pomidorową passatę.
Mieszaj i gotuj na średnio-małym (raczej małym niż średnim!) ogniu przez około 3 godziny. Pod koniec gotowania rezultatem powinien być gęsty sos pełen smaków.
Teraz możesz cieszyć się razem z rodziną i przyjaciółmi domowym makaronem!