Ten przepis na wędzonego plamiaka (łupacza) to doskonały, wyrafinowany, a jednocześnie prosty posiłek. To danie składa się z delikatnego, rozpływającego się wędzonego plamiaka w połączeniu z bogatym sosem, dzięki czemu idealnie nadaje się na sycący obiad. Danie jest łatwe w przygotowaniu i po prostu pyszne. Nasz przepis na wędzonego plamiaka to pozycja obowiązkowa dla każdego domowego kucharza.
O szefie kuchni
Ten wspaniały przepis przygotował Alessio Berrioni, jeden z szefów kuchni, z którymi współpracujemy, aby zapewnić wyjątkowe usługi w naszych willach. Alessio przeprowadził się do Anglii w wieku 17 lat, po uzyskaniu dyplomu w Asyżu z zarządzania hotelami. Lata ciężkiej pracy zaowocowały współpracą z Alaine Ducasse i Gordonem Ramsayem w restauracjach wyróżnionych gwiazdką Michelin. Po powrocie do Włoch w 2019 roku dał się poznać jako prywatny szef kuchni oferujący spektakularne doznania kulinarne. Dla niego gotowanie to czyste płótno, które czeka na wypełnienie przy pomocy odrobiny inspiracji i sporej dawki kreatywności.
Więcej o ofercie i usługach Alessio można znaleźć na https://abpersonalchef.it/
Liczba porcji: dla 4 osób
Czas przygotowania: 2 godziny
Składniki:
400g wędzonego plamiaka, pokrojonego na 100g porcje
300 g fasoli czarnookiej namoczonej przez noc w zimnej wodzie
150g alg dulse namoczonych w wodzie przez 30 minut w celu odsolenia
100 g oliwy plus trochę do smażenia i skropienia
1 pęczek szparagów, pokrojonych w kostkę
4 szalotki, pokrojone w drobną kostkę
1 pęczek posiekanej natki pietruszki
Sok z 1/2 cytryny
Sól morska
Świeżo zmielony czarny pieprz
1 garść szczawiu, mieszanki liści i kwiatów, do dekoracji
Sposób przygotowania
1. Namocz fasolę w zimnej wodzie przez noc
2. Zagotuj w garnku osoloną wodę. Odcedź i opłucz fasolę, następnie dodaj na patelnię, upewniając się, że nad fasolą jest co najmniej 10 cm wody. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 45–90 minut – czas gotowania będzie zależał od wieku fasoli, dlatego regularnie sprawdzaj ją pod kątem miękkości.
3. W międzyczasie namocz algi dulse w wodzie na 30 minut, aby je odsolić. Następnie odcedź dulse i dodaj do blendera wraz z oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Zmiksuj na gładką masę, dodając trochę wody, aby powstał luźny dressing.
4. Po ugotowaniu fasolę odcedź i przełóż na czystą patelnię. Wymieszaj sos, dodaj szalotkę, pietruszkę i szparagi. Dopraw solą i pieprzem (uważaj z solą, bo sos z alg będzie nadal dość słony), a następnie postaw na małym ogniu, aby się rozgrzało podczas gotowania ryby.
5. Postaw patelnię na średnim ogniu i dodaj odrobinę oliwy z oliwek. Połóż kawałki plamiaka na patelni i smaż przez kilka minut, aż będą gotowe.
6. Podaj rybę na podsmażonej dymce i polej sosem dulse.
Do dania polecamy wino z Fattoria Le Pupille należacej do Elisabetty Geppetti.