Prezentowane parfait to lekka, waniliowa przekąska na specjalne okazje. To idealny deser, by zaimponować swoim gościom. Jest zwieńczona małymi wegańskimi bezami, a połączenie tekstur to rozkosz dla zmysłów.
O szefie kuchni
Ten wspaniały deser przygotował Alessio Berrioni, jeden z szefów kuchni, z którymi współpracujemy, aby zapewnić wyjątkowe usługi w naszych willach. Alessio przeprowadził się do Anglii w wieku 17 lat, po uzyskaniu dyplomu w Asyżu z zarządzania hotelami. Lata ciężkiej pracy zaowocowały współpracą z Alaine Ducasse i Gordonem Ramsayem w restauracjach wyróżnionych gwiazdką Michelin. Po powrocie do Włoch w 2019 roku dał się poznać jako prywatny szef kuchni oferujący spektakularne doznania kulinarne. Dla niego gotowanie to czyste płótno, które czeka na wypełnienie przy pomocy odrobiny inspiracji i sporej dawki kreatywności.
Porcje: 8
Czas gotowania: 2 godziny
Składniki
Na parfait:
500 ml mleka migdałowego
180 ml mleka ryżowego
2 g agaru
80 gramów mąki owsianej
80 g skrobi ziemniaczanej
150 g cukru pudru
50 ml niegazowanej wody
Na wegańskie bezy:
150 ml aquafaby (weganie będą wiedzieć, dla pozostałych - woda po ugotowaniu ciecierzycy lub fasoli lub płyn odlany z puszki ciecierzycy)
160 g cukru pudru
5 gramów soli
Na dekoracje:
100 ml aquafaby
100 g cukru pudru
50 g mocnej mąki chlebowej
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzej piekarnik do 110°C / 90°C z termoobiegiem.
2. W rondelku zagotuj mleko migdałowe i ryżowe.
3. W osobnej misce połącz mąkę owsianą, skrobię ziemniaczaną, cukier puder oraz agar i wymieszaj z wodą. Następnie dodaj tę mieszaninę do rondla z wrzącym mlekiem.
4. Przelej wszystko do formy. Wstaw do lodówki na minimum cztery godziny.
5. Aby przygotować bezy, ubij aquafabę z cukrem pudrem i solą na sztywną pianę. Przełóż masę do szprycy i wyciskaj jednolite bezy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz około 90 minut.
6. Przygotowując dekorację wymieszaj trzy składniki razem, uformuj z nich spiralny kształt na silikonowej macie do pieczenia lub wysmarowanej masłem blasze. Piecz w temperaturze 170°C przez 10 minut.
7. Pozwól, aby wszystko ostygło i złóż tak, jak pokazaliśmy na zdjęciu.
Wskazówka: Zamiast kupować mąkę owsianą, która zazwyczaj jest droga, spróbuj zmiksować płatki owsiane na gładką masę. Upewnij się, że blender jest całkowicie suchy, w przeciwnym razie zrobią się grudki.