Pienza jest wykwintnym, renesansowym „domkiem dla lalek”, na jej nieszczęście niemal zbyt idealnym. Popularność Pienzy znacząco wzrosła dzięki wyróżnieniu przez UNESCO i dogodnym warunkom do stworzenia planu filmowego. Mówiąc wprost, turyści przybywają do miasta prawie równie często ze względu na szeroki wybór serów pecorino, co z powodu renesansowej architektury. W 1405 roku urodził się tu papież Pius II. Upoważnił on Bernardo Rosselliniego do odbudowania rodzinnej wioski jako wzór renesansowego miasta. W rezultacie powstało coś, co miejscowi nazywają „a città d’autore” – miasto zainspirowane jedną wizją. Po spacerze wokół murów obronnych Pienzy w poszukiwaniu wspaniałych widoków Monte Amiaty i Val d’Orcii, niewielu może się oprzeć odpoczynkowi połączonemu z lunchem w uroczej karczmie. Spodziewaj się, że w menu znajdziesz sery pecorino z owczego mleka. Okolice Pienzy z kasztanowcami otaczającymi miasto, cyprysami, gajami oliwnymi, makami i polami słoneczników są równie piękne jak samo miasto.
Ten artykuł został stworzony przez To Toskania, aby nasi goście jak najlepiej wykorzystali czas spędzony w Toskanii. Poznaj nasze wille w z okolic miasta Pienza lub skontaktuj się z naszym zespołem specjalistów.
Kliknij tutaj, aby się z nami skontaktować.
Pienza
-
-
Dziesięć najlepszych atrakcji
Biorąc pod uwagę ogromną popularność Pienzy, wynajęcie willi z dala od tłumów jest idealnym rozwiązaniem. Udaj się do miasta, by zachwycać się renesansową architekturą, a później zwiedzaj lokalne wioski.
-
1. Spacer po Pienzie
Zanim spojrzysz na konkretny budynek, po prostu napawaj się atmosferą. Pienza jest wprost utopijnym miastem. W porównaniu z Pienzą inne miasta w Toskanii czy gdziekolwiek indziej muszą wyglądać chaotycznie. Choć Pienza została stworzona przez papieża-humanistę, Piusa II, to miasto te jest niemal zbyt idealne, by było ludzkie i zbyt cenne, by było religijne. Każda fontanna, każdy plac i wszystkie obrazy są harmonijne. Ulice są równie romantyczne jak ich nazwy - Via dell’Amore, Via del Bacio, Via della Fortuna – czyli odpowiednio ulice „miłości”, „pocałunku” i „szczęścia”.
-
2. Piazza Pio II
Rynek główny jest bardzo harmonijny, a uroku dodaje mu katedra. Posiada ona renesansową fasadę, zaś wnętrze zalicza się do późnego gotyku i zostało przyozdobione mistycznymi obrazami ze szkoły sieneńskiej. Fasada katedry, wspaniałe łuki, studnie, dom papieża – wszystko to wygląda tak samo jak wtedy, gdy Pius opuścił miasto by walczyć w krucjatach po których już nie wrócił.
Tel: http://www.pienza.org/duomo_it.html -
3. Palazzo Piccolomini
W Palazzo Piccolomini, które obecnie jest muzeum, nadal znajduje się mnóstwo rzeczy należących do papieża. Na wystawie znajdują się okazałe domowe skarby, włącznie z jego księgozbiorem i kolekcją broni. Nieporęczna jak kościelna mównica, intrygująca podpórka na książki w sypialni papieża jest dowodem, że nie czytał on w łóżku. Biblioteka wychodzi na spokojną loggię z etruskimi urnami, wiszącymi ogrodami i panoramą rozciągającą wzdłuż doliny Orcii aż po Monte Amiatę – odległy, stożkowaty szczyt wygasłego wulkanu. Latem dziedziniec pałacu otwiera się na koncerty klasyczne.
Adres: Palazzo Piccolomini, Piazza Pio II, 53026 Pienza
Tel: +39 0577 286300
Strona: www.palazzopiccolominipienza.it -
4. Pieve di Corsignano
Zaraz obok Pienzy znajduje się Pieve di Corsignano – prosty, ale spójny romański kościół, w którym ochrzczony został papież Pius II. W pewnym sensie jest to miejsce, gdzie to wszystko się zaczęło. Gdy Piccolomini został wybrany na papieża, nie mógł oprzeć się odgrywaniu Boga w swojej rodzinnej wiosce Corsignano. Wybrał wybitnego floreńskiego architekta Bernardo Rosselliniego, by ten uszlachetnił wioskę zgodnie z humanistycznymi zasadami.
-
5. Wiejska produkcja sera
Przyjaźni właściciele organicznego gospodarstwa niedaleko Pienzy zapewniają smakoszom niezwykłe doznania, między innymi urządzając dwa razy dziennie pokaz produkcji sera. Po wycieczce po serowarni goście mogą skosztować produktów rolnych, od własnoręcznie wędzonego mięsa, serów, miodu, dżemów, oliwy z oliwek po organiczne wino. Jeśli chcesz, możesz zostać na „ekologiczny wiejski lunch” z m.in. grillowanymi warzywami, toskańskimi wędlinami i crostini z toskańskim pasztetem z wątróbki. Oprócz tego można spróbować owczych i kozich serów z miodowym i owocowym chutney. Jest to idealny przykład koncepcji „od pola do stołu”.
Adres: Podere Il Casale 64, 53026 Pienza (SI)
Tel: +39 0578 755109
Strona: www.podereilcasale.com -
6. Przechadzka po Monticchiello
Piękna, otoczona murem wioska Monticchiello oferuje wspaniałe widoki na Pienzę, która znajduje się ledwie 4 kilometry dalej. Ta ciągnąca się wzdłuż grzbietu wzgórza klasyczna, ufortyfikowana, średniowieczna wioska posiada masywną wieżę, bramę i mury obronne. Jeśli znasz włoski, udaj się latem do słynnego Teatro Povero. Coroczna „chłopska sztuka”, w której główne role odgrywają sami mieszkańcy wioski, podejmuje temat życia w wiejskich regionach Toskanii i ogólne protesty społeczne. Ten „ubogi teatr”, którego korzenie sięgają lat 60. XX wieku, powstał w odpowiedzi na rosnącą marginalizację chłopów. Nawet poza sezonem warto tu przyjść, by poprawić sobie humor, a także skosztować wiejskiego jedzenia, od zupy z ciecierzycą po białą fasolę, flaki i dania z królika.
Adres: Piazza Nuova 1
Tel: +39 0578 755118
Strona: www.teatropovero.it -
7. Lekcje gotowania w Pienzie
Są to krótkie, proste, skierowane do rodzin lekcje przygotowywania pizzy lub wypieku chleba z zastosowaniem tradycyjnego wiejskiego pieca opalanego drewnem. Uczestnicy mogą skosztować dań, które przygotowali. Wszystkie zajęcia organizowane są przez Podere Il Casale i zalicza się do nich także wycieczka z przewodnikiem po organicznej farmie oraz pokaz produkcji serów w serowarni. Każdy kurs może zostać połączony z degustacją sera. W zależności od sezonu istnieje także możliwość zorganizowania polowania na trufle.
Adres: Podere Il Casale 64, 53026 Pienza (SI)
Tel: +39 0578 755109
Strona: www.podereilcasale.com -
8. Podróż do Chianciano Terme
Chianciano jest niedocenionym ośrodkiem uzdrowiskowym ze spokojnie niszczejącym zabytkowym centrum, które sprawia wrażenie nieco oderwanego od nowoczesnego miasta pozbawionego charakteru. Główną atrakcją jest świetnie zaprojektowane Muzeum Etruskie – ukryty diament. Ta niewielka, łatwo dostępna wystawa przedstawia nie tylko znaleziska z lokalnych grobowców, ale także ze starożytnych uzdrowisk, które wciąż funkcjonują. Na wystawie można zobaczyć wspaniałe grobowce, urny, wyrafinowaną złotą biżuterię i hołd z brązu dla Sileny – bogini wody. Jeśli będziesz tu latem, wstąp do Muzeum Sztuki Chianciano, aby zobaczyć prywatną eklektyczną kolekcję, począwszy od realizmu, surrealizmu i postimpresjonizmu aż po Magritte’a i Damiena Hirsta. Mając na uwadze, iż jest to rozpieszczający ośrodek spa, rozważ wizytę w Terme Sensoriali, aby zaznać niezapomnianych kąpieli termalnych.
Adres: Museo Civico delle Acque (Etruscan Museum), Via Dante 80, 53042 Chianciano Terme (SI)
Tel: +39 0578 30471
Strona: www.museoetrusco.it -
9. Zwiedzanie ogrodu La Foce
Na południe od Chianciano znajduje się La Foce, wspaniała posiadłość z wypielęgnowanymi ogrodami , które warto odnaleźć. Została ona zbudowana przez angielsko-włoskiego architekta w 1924 roku, a widok z niej rozpościera się na krętą aleję cyprysów, tak uwielbianą przez malarzy i fotografów. Ogrody willi zaprojektował słynny projektant ogrodów Cecil Pinsent, łącząc klasyczne włoskie ogrody z romantycznymi narożnikami porośniętymi wisteriami. Gdy już nasycisz się sztuką ozdobnego strzyżenia krzewów i drzew oraz fontannami, napawaj się widokiem rozciągającym się od urodzajnej Val di Chiana po opustoszałe kratery Val d’Orcii i Monte Amiatę. Znajdź czas na wiejski lunch w Il Dopolavoro na obrzeżach posiadłości (patrz „Jedzenie i picie”).
Adres: La Foce, Strada della Vittoria 90, 53042 Chianciano
Tel: +39 0578 69101/69113
Strona: https://www.lafoce.com/en/ -
10. Etruski dzień w Chiusi
Przyjemna podróż na południe Pienzy do Chiusi stanowi szansę na zapoznanie się z sekretami Etrusków. W wiekowym Chiusi istnieje kilka warstw cywilizacji – etruska nekropolia pod wzgórzami miasta, rzymska siatka prostopadłych ulic pod katedrą oraz intrygujące, średniowieczne miasto na powierzchni. Chiusi, jako jedno z największych państw-miast w lidze etruskiej, kontrolowało obszar od Lago di Trasimeno do Monte Amiaty. Muzeum Etruskie udostępnia attyckie wazy, rzymskie posągi oraz etruską biżuterię, urny i sarkofagi, a także bucchero – etruskie naczynia ceramiczne. Mimochodem dowiesz się, że Etruskowie lubili zajadać się na swoich ucztach faszerowanymi koszatkami. Pod romańską katedrą możesz udać się na wycieczkę po podziemnym mieście z tajemnymi przejściami i kanałami wodnymi pochodzącymi z czasów Etrusków. Podczas tej podziemnej podróży wypatruj etruskich inskrypcji i ogromnego etrusko-rzymskiego zbiornika na wodę. Dzięki przechadzce po mniej znanym średniowiecznym Chiusi zobaczysz również szeroki wybór pensjonatów w przystępnej cenie.
Adres: Museo Archeologico Nazionale (Etruscan Museum), Via Porsenna 93, 53043 Chiusi (SI) -
Jedzenie i picie
Pienza słynie z domowej roboty serów, szczególnie pecorino i ricotty. Dla wielbicieli serów pecorino jest smakiem Toskanii i z pewnością najbardziej uwielbianym lokalnym serem. Pecorino znany jest ze swojego specyficznego słonego smaku i suchej, ziarnistej konsystencji spowodowanej długotrwałym procesem dojrzewania, podczas którego ser jest kilka razy solony na sucho. Najlepsze pecorino ma wyraźny wędzony posmak, który znakomicie smakuje z winem, chlebem, sosami do makaronów lub po prostu sam na talerzu. Wielbiciele polecają maczanie go w lokalnie wytwarzanym miodzie.
-
Osteria La Porta
Usytuowana nieco poza malowniczą, otoczoną murem wioską Monticchello oraz na wschód od Pienzy, Osteria La Porta jest przyjazną, rodzinną karczmą z dobrymi cenami. Zatrzymaj się tutaj na lunch i lampkę wina lub na pełny posiłek i wybierz coś spośród dań z kuchni tradycyjnej i sezonowej, na przykład pyszny makaron pici przyrządzany z serem owczym i pieprzem – ciao e pepe. Latem rozsiądź się na tarasie widokowym i skuś się na coś z odpowiednio dobranej karty win o przystępnych cenach. Jesienią zaś wybierz borowiki (funghi porcini) oraz trufle.
Adres: Via del Piano 1, 53026 Monticchiello
Tel: +39 0578 755163
Strona: www.osterialaporta.it -
La Buca delle Fate
Ta wiejska włoska restauracja położona jest w XVI-wiecznym Palazzo Gonzaga na głównej ulicy miasta. Będąc jedną z najbardziej niezawodnych restauracji w Pienzie, podaje zdrowe toskańskie dania, takie jak makaron pici w sosie z sera pecorino lub z dziczyzny. W menu znajdują się także wędzone mięsa oraz sycąca zupa ribolitta.
Adres: Corso il Rossellino, 38/a, 53026 Pienza (SI)
Tel: +39 0578 748272
Strona: www.labucadellefate.com -
La Chiusa
Znajdująca się w przytulnym miejscu pomiędzy Pienzą a Montepulciano, La Chiusa jest jedną z najbardziej wykwintnych restauracji w Toskanii. Położona jest ona w starej olejarni na peryferiach Montefollonico i ma malownicze widoki. Dania sezonowe są pieczołowicie przygotowywane według tradycyjnych przepisów, a warzywa pochodzą z własnego ogrodu. Zjedz obiad w postaci zupy ribollita, pasztecików z warzywami, kaczki z dzikim koprem włoskim czy tagliatelle z truflami. Odwiedź tę restaurację na wyjątkową okazję.
Adres: Via Madonnina 88, 43040 Montefollonico
Tel: +39 0577 669668 -
Il Dopolavoro
Ta zwyczajna całodzienna restauracja, która kiedyś była stołówką dla rolników, znajduje się na skraju posiadłości La Foce (zobacz „Najlepsze atrakcje”), na południu Chianciano. Restauracja wyróżnia się klasycznymi przystawkami i sytymi makaronami oraz posiada produkty ze swojej posiadłości i pobliskich obszarów, od oliw z oliwek po ciecierzycę. Możesz także spróbować klasycznego toskańskiego steku T-Bone albo po prostu przyjść na kawę i ciasto.
Adres: La Strada della Vittoria 90, 53042 Chianciano (SI)
Tel: +39 0578 754025
Strona: www.dopolavorolafoce.it -
Zakupy
W Pienzie znajdują się liczne specjalistyczne sklepy z serami, oferujące szeroki wybór tych lokalnych produktów. Najlepszy toskański pecorino posiada certyfikat „DOP” - Denominazione d’Origine Protetta (Chroniona Nazwa Pochodzenia), który przyznawany jest tylko prawdziwym regionalnym produktom. Ser owczy pecorino potocznie nazywany jest cacio. Szukaj pecorino doprawionego ziarnami pieprzu czarnego, truflami lub papryczką chili albo takiego, który poddany został różnego rodzaju metodom dojrzewania z zastosowaniem liści winorośli lub orzecha włoskiego.
-
La Bottega del Cacio
Jest to jeden z najbardziej malowniczych sklepów z serami w Pienzie. Nakarm swoje zmysły serem pecorino (cacio) dojrzewającym w każdy możliwy sposób.
Adres: Corso Il Rossellino 66, 53026 Pienza
Tel: +39 0578 748713 -
Palazzo Piccolomini Bookshop & Wine Shop
Ten położony w Palazzo Piccolomini luksusowy sklep muzealny oferuje wszystko: od książek o sztuce i architekturze Toskanii po lokalne produkty z Pienzy, łącznie z winem i oliwą z oliwek.
Tel: +39 0577 286300
Strona: www.palazzopiccolominipienza.it -
Parkowanie i zwiedzanie
Możesz spróbować zaparkować pod murami obronnymi Pienzy, ale miej na uwadze, że nie będziesz sam. Trudno będzie znaleźć miejsce w cieniu w sezonie letnim. Jeśli odwiedzisz Pienzę w środku tygodnia, w innym miesiącu niż lipiec i sierpień i w innym czasie niż podczas porannego piątkowego targu, znacznie łatwiej będzie Ci znaleźć miejsce parkingowe. Pomimo tłumów, Pienza jest znakomitą odskocznią od zwiedzania Montalcino, Montepulciano oraz Val d’Orcii. Pienza znajduje się również zaledwie 50 kilometrów od Sieny, a więc łatwo można wybrać się do tego miasta na jednodniową wycieczkę.